Skip to main content

huy-fong-food-srirachaIlitiga umak za kojim su Ameri ludi. Nemam namjeru kritizirati Amere na globalnoj razini, niti ih sve svrstavati u jedan koš u nastavku ovog teksta. Kada sam prvi put probao Srirachu osjećao sam se izdanim, prevarenim, izigranim… Minutu nakon sjetio sam se one stare: “Vidila žaba konja da se kuje pa digla i ona nogu”. Upravo sam ja bio žaba i napravio od sebe hipstera (potrebna lektura za široke mase).

Naime, možda je već nekima jasno da je ogromni hype u pitanju jer u konačnici se radi o umaku srednje klase s okusom tvornice; nešto kao Tabasco. Ovaj umak jednostavno nema svoju dušu, nije poseban, niije ubojit, ne izdvaja se, ne prevladava, ne otima maloj djeci čokoladu, ne skriva se po parku i ne siluje nakon ručka. Jedna velika sramotna sredina. Sramotna sredina iz razloga jer TV od njega stvara kultnu ikonu i daje mu više pažnje nego što je zaslužuje. Ništa drugačiji hype nego novi iPhone (op.a. Trebam lektora, prijave slobodno šaljite na email sa slikom poprsja). Reklama i marketing nisu potrebni jer će fan-boysi uraditi taj posao ‘for free’. Mi preko bare čupamo kose, pljačkamo banke kako bi se dokopali ‘tog’ proizvoda. Ljudi totalno ludi, pijani, drogirani u redovima kako bi udarili prijeko potreban fiks..

Sad kada sam gotov s generaliziranjem kojeg nastojim izbjeći (ali ne ide), pošteno je napisati i nešto o samom umaku.

Umak nije loš, nije ne-jestiv. Laganog je okusa i mirisa. Nivo ljutine se stabilno zaustavlja na četvorci. Probavljiv u svakom slučaju. No tu otprilike priča i staje. Umak ne vrišti, ne traži da bude korišten, ne želi se probuditi iz melankolije. Sam si postavljam pitanje ‘zašto?’ puno puta kada dodam malo Srirache. Odgovor nažalost – nemam. Osim laganog doziranja (možda najbolji sistem ikad), stvarno nemam razlog da posegnem za bocom Srirache.

Da ne ispadnem totalni peder, moram napomenuti jedan veliki plus, a to je sustav za doziranje. Nevjerojatno jednostavan i učinkovit način za ‘prskanje po hrani’ jer umak naime izlazi kroz rupicu od svega možda 1.5-2 mm. Slobodno u glavi zamislite ketchup jer je otprilike jednake gustoće, a pakiran je u plastičnoj bočici koja moli da je se dobro stisne.

Overall: umak zaslužuje 6/10, no većina (kao i ja) očekuje solidnu desetku. Nažalost, nikad mi ovaj umak nije zaslužio veću ocjenu. Probajte ako imate mogućnost, no pripremite se da budete iznenađeni… nimalo.

Leave a Reply